Blog Listem

18 Ekim 2013 Cuma

Fırın Kuzu

Merhaba,

Bir Kurban Bayramı daha geçti.
Umarım hayalinizdeki gibi bir bayram yaşamışsınızdır.
"Nerde o eski bayramlar..."diyenler vardır aranızda eminim,evet ne yazık ki o eski,coşku ve heyecan dolu bayramlar geride kaldı.Hepimiz bayramları iple çekiyoruz doğru,peki neden? Çünkü bayram demek tatil demek,uyku demek,gezmek demek,yurtdışı yurtiçi seyahat demek bizler için.Halbuki eskiden öyle miydi;yine iple çekerdik bayramları çünkü bayramlıklarımız alınırdı çarşıdan özenle,başucumuza asar öyle uyurduk,hayallere dalardık acaba bu bayram kaç para toplarız diye..Özellikle kurban bayramı ise günler öncesinden alınan kurbanlıkları besler,onlara isim takar,gönülden bağlanırdık onlara:)Bayram sabahı kesilme vakitleri geldiğinde feryat figan ağlar kısa süreli bunalıma girer,kurban etinden pişen yemekleri yemeyerek kurban protestocusu oluverirdik,ta ki anne veya babamızdan zılgıt yiyip pişen mis gibi kavurma kokusuna mide gurultumuz eşlik edene kadar...Büyüklerimiz sağdı o zaman,dört gözle yolumuzu gözlerler günler öncesinden hazırlanırlardı.Tüm aile toplanırdı yemek masasında.Yemeğe oturulur bir bakarsınız kapı çalar,gelen misafirler de masaya buyur edilir masanın bereketine bereket katılırdı...
En önemlisi de bayram sabahı Barış Manço'nun o güzel şarkısıyla uyanırdık,"bugün bayram erken kalkın çocuklar,giyinin en güzel giysileri..."
Aslında öyle güzel detaylar kalmış ki aklımda saymakla bitmez,ailelerimizin kıymetini bilmek lazım,bayramları bayram gibi yaşamak yaşatmak lazım....
Nereden nerelere geldim yine,yazmak böyle birşey sanırım beyninizin ve kaleminizin en özgür olduğu zamanlar bence,akıp gidiyor sözcükler akan su gibi yolunu buluyor biranda...
Gelelim tarifmize;

Malzemeler:
-1 kuzu kol veya but
-2 kaşık salça
-5 veya 6 tane sarımsak
-Tereyağ
-Karabiber
-Kimyon
-Zeytinyağ

Yapılışı:
Etimizi karabiberle ovuyoruz.
Bir kasede zeytinyağ,salça ve kimyonu karıştırıyor,etimizin iç tarafına sürerek eti top şekline getiriyoruz.
Etin dış tarafını bıçakla delerek bu deliklere ince uzun kestiğimiz sarımsak ve terayağlarını yerleştiriyoruz. Etin tüm dış yüzeyine salçalı karışımımızı sürerek büyük boy fırın poşetine yerleştiriyoruz.İsteğe bağlı olarak yanlarına patates koyabilirsiniz.
190 derece fırınımızda 1 saat 15 dakika pişiriyoruz.

Davet sofralarımız için ideal bir tarif.

Afiyet olsun...









1 yorum:

  1. Arzu cum fırın kuzu çok iştah acıcı ellerine sağlık canım blog da takipcilerini gösteren bilgi yok yani seni takip etmek ve izlemek istesek ne yapacağız.

    YanıtlaSil