Blog Listem

28 Kasım 2013 Perşembe

Portakallı Ördek


Merhaba;

Yıllardır aramızda espri konusu olmuştur bu yemek.Bir şehir efsanesidir adeta.Türk mutfaklarında çok sık yapılan bir yemek olmadığı için yabancıyızdır bu tada.
Çok sevdiğim ve saygı duyduğum kayınvalidem sayesinde bu yemeği yapma fırsatına kavuştum,ördeklerin temini için ayrıca teşekkür ediyorum kendisine...
Yapımı çok zevkliydi,sonunda nasıl bir tad ile karşılaşacağımız heyecan uyandırmadı değil...,ayda yılda bir yapılan bir yemek olduğu için lezzetinin damak tadımıza uygun olmasını dileyerek yemeğimizi yapmaya başladık.
Birçok tarif araştırdım bu yemek ile ilgili,ve evdeki malzemelerle bize en uygun tarifi bulup uygulamaya çalıştım,ördek yerine tavuk veya hindiyi de bu şekilde yapabiliriz.Malum yılbaşı yaklaşıyor.

Gelelim tarifimize;

Malzemeler:
-2 tane ördek(temizlenip,tütsülenmiş)
-5 tane portakal(sos için)
-2 tane portakal(süslemek için)
-Toz şeker

Yapılışı:İlk olarak ördeklerimizi yıkıyor büyük bir tencerede güzelce haşlıyoruz.Haşlama sırasında oluşan koyu  renk köpükleri bir kaşık yardımı ile temizliyoruz.
Diğer taraftan portakal sosumuz için portakalları soyup daire şeklinde doğruyor ve blenderda püre haline getiriyoruz.Küçük bir tencereye koyup içine 3-4 tatlı kaşığı şeker koyarak kısık ateşte koyulaşana kadar karıştırarak yarım saat kadar pişiriyoruz.
Haşlanan ördeğimizi fırın tepsimize alarak üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.Bu esnada ördeklerin üzerine haşlama suyundan ara ara dökerek kurumasını önlüyoruz.
Haşlama suyumuzu süzerek başka bir tencereye aktarıyoruz,yarım litre kadar su ve pişen portakal sosumuzu yarısını ilave ederek fırında iyice kızaran ördeklerimizi de bu tencereye alarak harlı ateşte tencerenin ağzını kapatarak 20 dakika kadar pişiriyoruz.
İyice pişen ördeklerimizi büyük bir servis tabağına alarak portakal dilimleri ile süslüyoruz.

Bu tarifi sade ve fazla malzemeye ihtiyaç olmadığı için uyguladım,bu yemeği şarap ve başka malzemeler kullanarak da yapabilirsiniz.

Afiyet olsun...












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder