Blog Listem

29 Kasım 2013 Cuma

Kavun Dolması



Bugün sizlere Osmanlı Saray Mutfağı'nın en özel yemeklerinden "Kavun Dolması"nın tarifini vereceğim.Özel diyorum çünkü bu yemek Fatih Sultan Mehmet'in en sevdiği,sofrasının en meşhur yemeklerinden birisi.Çoğumuzun bu güzel tadlardan ne yazık ki haberi yok.Osmanlı Mutfağının enfes lezzetlerini araştırma imkanı bulduğum bugünlerde sizlere elimden geldiğince güzel tarifler vermeye çalışacağım,misafirlerinize ve sevdiklerinize  bu güzel tariflerle güzel sofralar hazırlamanızı çok isterim.

Bu eşsiz yemek için gerekli malzemelerimiz:

-1 adet kavun
-250 gr. koyun-dana karışık kıyma
-1 fincan pirinç
-1 büyük boy soğan
-1 kaşık tereyağ
-2 kaşık zeytinyağ
-2 yemek kaşığı badem
-2 yemek kaşığı çam fıstığı
-2 yemek kaşığı kuş üzümü
-1 çay kaşığı biberiye
-1 çay kaşığı kişniş
-2 çay kaşığı tuz
-2 çay kaşığı karabiber
-1 kaşık zeytinyağ




Yapılışı:Kavunumuzu sapının olduğu yerden kapak şeklinde kesip çekirdeklerini temizliyor ve içini bir miktar oyuyoruz.
Bademleri sıcak suda bekleterek kabuklarını soyuyoruz.Tavada zeytinyağını hafif kızdırarak badem ve fıstıkları güzelce kavuruyoruz.
Kuş üzümlerinin saplarını ayırarak yıkıyoruz.
Pirincimizi yıkıyor ve 5 dakika haşlıyoruz.
Soğanımızı ince kıyıyor,tavada erittiğimiz tereyağda kavurmaya başlıyoruz,soğanlarımız pembeleşince kıymamızı ilave ediyoruz.Pirincimizi ilave ederek tuz ve karabiberi atıyoruz.Sırasıyla badem,fıstık,kuşüzümünü ekleyerek diğer baharatlarla birlikte 5 dakika daha kavuruyoruz.
Tüm malzemelerimiz kavrulduktan sonra kavunumuzun içine dolduruyor ve kavunumuzun kapağını kapatarak 200 derece fırında 30 dakika pişiriyoruz.

Afiyet olsun...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder