Blog Listem

4 Aralık 2013 Çarşamba

Mutancana

Merhaba,

 Bugün sizlere çok özel bir yemek tarifi vereceğim.Osmanlı Saray Mutfağı'nın en özel yemeklerinden biri olan yemeğimiz alışık olduğumuz tatlardan biraz farklı.Osmanlı mutfağında sık kullanılan meyveler ve bal yemeğimizi farklı kılıyor,Uzakdoğu yemeklerini de andıran Mutancana bence hepimizin mutfağında pişmeli ve sofralarımıza bereket katmalı,bizleri eski günlere götürmeli...

Malzemeler:
-Yarım kilo kuzu kol (iri doğranmış,kemikli)
-4 tane kuru soğan
-100 gr.erik
-100 gr.kayısı
-100 gr.badem
-100 gr.kuru üzüm
-2 kaşık bal
-3 kaşık sirke
-tuz,karabiber

Yapılışı:Etlerimizi yıkayıp tenceremize üzeri geçecek kadar su koyarak 1 saat pişiriyoruz,üzerinde oluşan kefleri almayı unutmayalım.Pişerken suyu azalırsa yavaş yavaş sıcak su ilave ediyoruz.
Bademleri sıcak suda bekleterek kabuklarını soyuyoruz.
Erik,kayısı ve üzümlerimizi de suda bekleterek yumuşamalarını sağlıyoruz. 
Soğanlarımızı ya çok ince doğruyor ya da püre haline getiriyoruz.Ben püre haline getirdim
Etlerimizin pişme süresi dolduğunda tenceremizden çıkarıyoruz.
Kalan et suyunu süzerek 1,5 su bardağı kadarını temiz bir tencereye aktarıyoruz.
Tenceredeki et suyumuz kaynadığında soğanlarımızı aktarıyor iki üç defa çevirerek etlerimizi ilave ediyoruz.
Etlerimize tuz,karablber ve balı ilave ederek 25 dakika çok kısık ateşte tencerenin ağzı kapalı bir şekilde pişiriyoruz.
25 dakika sonrasında erik,badem,kayısı ve üzümleri koyarak üzerine 3 kaşık sirkeyi de ilave ediyoruz ki yemeğimiz çok tatlı olmasın.
10 dakika çok kısık ateşte meyvelerimizin erimesine fırsat vermeden pişiriyor,altını kapattıktan sonra 10 dakika dinlendirerek servise sunuyoruz.

Afiyetler,bereketli sofralar....








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder